onsdag 28 juli 2010

Retoblöja

Retrofrottén från loppis blev en toppenblöja! Och kolla in knapparna... Syns det att det är små ugglor?

tisdag 27 juli 2010

Det ser ju ut som en handduk!



Och det är det ju också! Handduken fanns på en loppis och kostade inte många kronor.

Blixtar och dunder


Imorse vaknade jag en fruktansvärd åskknall! Jag trodde faktiskt att det var en explosion, hela huset skakade kändes det som. Blixtrarna avlöste varandra i rask takt, väldigt dramatiskt. Regnet öste ned. Inte läge att gå ut, så storebror och jag ägnade morgonen åt textiltryck. Inga töntiga trolltröjor den här gången, utan döskallar... En till storebror och en till lillebror.

måndag 26 juli 2010

Det går troll


Jag har slutat sy tröjor till storebror. Han vill bara ha Bamse och Blixten och det vill/kan jag inte sy. Men så när jag sydde trollbodyn i stretchfrotté till lillebror ville han absolut ha en tröja i det tyget. Säkert? Absolut säkert. Jag frågade flera gånger, för det är ett riktigt lyxtyg som jag har så lite kvar av. Men han ville ha en tröja, så det så. Så när tröjan äntligen var klar och den ömma modren (jag då) överlämnade skapelsen, säger sonen i fråga enkelt "Jag vill inte ha den". Alltså... Vad gör man. Mirakulöst nog fick fadren, som insåg allvaret och det totalt avgörande i situationen, på sonen tröjan. Den var på hela dagen och var sköööön... Min trollunge.

onsdag 21 juli 2010

Kanske inte så lyckat

Ibland tänker man inte riktigt till bara. Jag ville ha en dyna till Tripp Trapp-stolen, men ville inte köpa originalet. Googlade på "sy dyna till tripp trapp" och hamnade hos Gekko där det fanns en beskrivning på en enkel dyna. Hade jag varit lite mer uppmärksam hade jag sett att Gekko inte tyckte att dynan blev så bra trots allt, utan gjorde en version 2.0... Dynan funkar alltså inte strålande, framför allt inte om man har en babyinsats i och om sittdelen är smalt inställd. Ni ser ju knölet vid bygelremmen. Kanske kommer den till glädje senare.

Tyget (i praktiska färgen vit, hur tänkte jag?) kommer från Åhléns. Det räckte till en opraktisk haklapp också.

måndag 19 juli 2010

Pysseldag

Idag fick jag besök av en kompis som ville ha hjälp med att sy sin första tygblöja. Resultatet blev ett stycke snyggblöja, några trevliga timmar och en hjälmmössa till min lillkille.

Mössan sitter verkligen bra och tyget från Myllymuksut, ja, det är ju helt ljuvligt. Dock krångligare att kanta än alla andra tyger jag träffat på. Men vad säger ni, tror ni att den kommer att orsaka lika mycket könsförvirring som solhatten? Sannolikt. Men ha! Det tar vi ingen hänsyn till!

söndag 18 juli 2010

Svalt och skönt


När jag fick hem det här tyget kände jag direkt "åh...nej!", men nu när jag ser det i ett färdigt plagg tänker jag att det faktiskt är riktigt fint. Lätt att hitta färger som passar till också. Gul mudd från Ohlssons fick det bli på den här pyamasen.

Yes, äntligen!


Jag har försökt få till en bra hätta till tillkillen. Men vad är det med alla köpesmönstren, de funkar ju bara inte! Ottobre 5/2006 t ex, VEMS huvudmått skall man gå efter, bebisens eller kanske mammans? Man kan ju tycka att det är bebisens, men när mössan var klar visade det sig att den passade rätt bra på mitt huvud. Även om hjälmmössor är praktiska vet jag inte om jag vill ha en själv ;-).

Hursomhelst. Nu har jag lyckats. Det blev en blandning mellan Ottobremönstret och en gammal köpeshätta. Och nästa gång vågar jag mig på att sy i något fint tyg också, detta blåa är en överbliven bit muddtrikå från Stoff och Stil. Med något litet tryck kan den nog bli piffig också. Jag använde förstärkt raksöm på kantbandet, men tyvärr (som ni säkert ser) besitter jag inte förmågan att sy rakt med den sömmen... Öva öva.

Jackan sydde jag till storebror när han var en liten plutt. Det är samma mönster som munkisen i hjärttyget. Det är onekligen praktiskt att även ha lite enfärgade, tråkiga plagg också... Allt jag syr har en förmåga att bli lite väl färgsprakande och inte passa till något annat. Detta tyg kommer från den tid då det inte fanns så mycket roligt att välja på och kommer från Stoff och Stil.

torsdag 15 juli 2010

Varma dagar


Jag kämpade in i det sista för att hinna klart munkisen till semestern i södra Sverige. Ack så onödigt, i +30 grader behövdes inga ju kläder alls! Det bruna hjärttyget i kombination med lejongul velour från Mjuka tyger blev i alla fall klockrent tycker jag. Inspirationen fick jag från Svedin som har gjort en jättefin klänning i just den färgkombinationen. Om ni undrar varför munkisen bara visas bakifrån beror det på att en jättestor kräkblobba råkade hamna på jackan alldeles innan fotografering... Den knäpps hursomhelst med tryckknappar fram.


Lite svalare pyamaser behövs också nu när det är så varmt. Jag har gjort några pyamaser efter det här mönstret tidigare, men nu fick det bli med korta ärmar och ben. Skönt tyckte lillkillen!

torsdag 1 juli 2010

Åsså en väska


En väska, eller kasse kanske, är alltid bra att ha. Denna är av modell större. Perfekt när man skall iväg och bara behöver slänga ner lite extra grejer. Tyget kommer från Åhléns.

Solhatt, men var är solen?

Det ryktas att värmen har slagit till på allvar i södra Sverige, men här i norr är det ruggigt och lite kallt. Idag spöregnar det. Lillkillen har i alla fall fått en solhatt, för jag vet att det kommer att komma soliga dagar också!

Jag har äntligen fattat hemligheten med solhattar. Det gäller att vara ruggigt noggrann och ha ett bra mönster, annars blir det fult och fel. Det här är tredje hatten jag gör, föregångarna har fått åka rakt i det runda arkivet. Den här är jag i alla fall ganska nöjd med, även om den är liiite stor än så länge. Svamptyget kommer från Stoff och Stil och mönstret kommer Ottobre 3/2009.